"AŞURE" Büyük Kefaret Günü
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:(Aşure günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti.
Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşure günü yardı.
Yine Aşure günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.) [Taberani]
Aşure, (Aşura) Arapça’da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır.
Kerbela olayı
Kerbela olayı yüzyıllardır Müslümanların ciğerini yakan bir acıdır. Çünkü Kerbela'da Hz. Peygamber'in (s.a.v) sevgili torunu Hz. Hüseyin 72 arkadaşıyla birlikte, siyasi ihtiraslar uğruna şehid edilmiştir.
Olay şöyle gelişmiştir: Muaviye'nin ölümünden sonra olumsuz kişiliği ile bilinen oğlu Yezid, Hilafete geçer. Hz. Hüseyin'in de kendisine biat etmesini istemektedir.
Bundan kaçınan Hz. Hüseyin önce Mekke'ye, ardından da kafilesi ile birlikte yapılan ısrarlı davet üzerine, Kufe'ye gitmek üzere yola çıkmıştır.
Kerbela denilen yerde Yezid'in askerleri tarafından kuşatılıp, susuz bırakılmıştır. Ardından 10 Muharrem günü (10 ekim 680) hunharca şehid edilmiştir.
Bundan kaçınan Hz. Hüseyin önce Mekke'ye, ardından da kafilesi ile birlikte yapılan ısrarlı davet üzerine, Kufe'ye gitmek üzere yola çıkmıştır.
Kerbela denilen yerde Yezid'in askerleri tarafından kuşatılıp, susuz bırakılmıştır. Ardından 10 Muharrem günü (10 ekim 680) hunharca şehid edilmiştir.
"Bu elim hadise karşısında, Müslümanların kalplerinde kapanmaz yaralar açmış ve başta Tevvâbûn hareketi olmak üzere birçok tarihi olay yaşanmış, çok geçmeden Muhtar es–Sakafî, Kûfe’de bir hareket başlatarak, bulabildiği ölçüde Kerbelâ kıyımına iştirak eden herkesi en ağır şekilde cezalandırıp kılıçtan geçirmiştir. (686)"
Hz. Peygamber (s.a.v), Aşûre günü oruç tutmayı teşvik etti ve şöyle buyurdu:
“Aşûre günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizi, Savm, 48; III, 126)
"Hz. hüsyin'nin şehadeti" dışında, Aşure Günün'de gerçekleştiğine, dini açıdan inanılan, önemli bazı rivayetler bulunmaktadır.
Hazret-i Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması,
Hazret-i Yunus’un balığın karnından çıkması,
Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması,
Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması,
Hazret-i Yakub’un, oğlu Hazret-i Yusuf’a kavuşması,
Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması,
Hazret-i Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması,
Hazret-i Musa’nın Kızıl denizi geçmesi,
Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması; gibi, süregelen vakaların, Aşure günü olarak kabul edilmesidir.
Kaynak: wikipedia.org
MALZEMELER:
2- su bardağı aşurelik buğday
1-su bardağı nohut
5- su bardağı tozşeker
1- su bardağı kuru fasulye
15- su bardağı su
1/2- su bardağı pirinç
1- su bardağı kuru üzüm
1- su bardağı küp doğranmış kayısı
1- su bardağı doğranmış kuru incir
1- portakal
* Pirinci yıkayıp süzün ve buğdaya ilave edin. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin.
* Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken tozşeker, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Portakalın kabuğunu ince ince doğrayıp karışıma ekleyin. Kuru üzüm ve kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın.
* Aşure piştikten sonra doğranmış inciri ekleyip karıştırın. Sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsini
Süsleme için:
AŞURENİN TARİFİ
2- su bardağı aşurelik buğday
1-su bardağı nohut
5- su bardağı tozşeker
1- su bardağı kuru fasulye
15- su bardağı su
1/2- su bardağı pirinç
1- su bardağı kuru üzüm
1- su bardağı küp doğranmış kayısı
1- su bardağı doğranmış kuru incir
1- portakal
Hazırlanışı:
* Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.* Pirinci yıkayıp süzün ve buğdaya ilave edin. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin.
* Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken tozşeker, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Portakalın kabuğunu ince ince doğrayıp karışıma ekleyin. Kuru üzüm ve kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın.
* Aşure piştikten sonra doğranmış inciri ekleyip karıştırın. Sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsini
Süsleme için:
1 su bardağı kuş üzümü Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı Tarçın, nar tanelerinden olmaktadır.