30 Haziran 2013 Pazar

Cuma günü okunacak dualar


CUMA GÜNÜ OKUNACAK DUALAR

     ALLAH C.C

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِي لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ
Allah, Kendisine ulaşmayı dileyerek âmenû olanları ikaz ediyor. Cuma namazının ezanı okunduğu zaman alışverişi bırakın ve hemen Allah'ın zikrine yani cuma namazını kılmaya koşun. Alışveriş yapmayın, alışverişin sizi namazdan alıkoymasına meydan vermeyin. Bu sizin için daha hayırlıdır. Size daha çok derecat kazandırır. Keşke bilmiş olsaydınız.

-

Ey iman edenler! Cuma namazına ezan ile çağırıldığınız zaman derhal Allah’ı zikretmeye (hutbe ve namaza) gidin, alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için çok hayırlıdır. (Cum-a Suresi 9)


Namaz tamamlanınca yeryüzüne yayılın, işinize gücünüze gidin, Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Felaha ermenizi ümid ederek Allah’ı çok zikrediniz. (Cum-a Suresi
10)


Onlar bir ticaret veya bir eğlence görünce oraya doğru sökün edip, seni hutbe verirken ayakta bırakıverdiler.(Cum-a Suresi
11)


De ki: Allah’ın nezdinde âhirette olan nasip, buradaki eğlenceden ve ticaretten elbette daha hayırlıdır. Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır. cuma suresi
9,10,11



CUM-A GÜNÜ İLE İLGİLİ HADİSLER


Ebû» Hüreyre ile İbn Ömer (r.a)’den rivayet edildiğine göre bu iki sahâbî Resû»lullah (s.a.v)’in minber üzerinde şöyle buyurduğunu duymuşlardır:
-“Bazı kimseler cuma namazlarını terketmekten ya vazgeçerler, veya; Allah Teâlâ onların kalplerini mühürler de gafillerden olurlar
.”


Hz. Peygamber (sav) Cum'a günü, ibâdet ve ezkâr ile mü'minlerin kalbi mesrûr olacak bir bayram günüdür' buyurmuşlardır.

"Cuma namazına giderken ayakları tozlanan kimseye cehennem ateşi haramdır."(Hadis i şerif - Tirmizi)
* Ebû» Hüreyre (r.a)’den rivayet edildiğine göre Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: “Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece, beş vakit namaz ile iki cuma ve iki ramazan, aralarında geçen günahlara keffaret olur. ”
Kıyamet yaklaştığında zamanın akışı hızlanır; sene, ay gibi; ay, hafta gibi olur. Cuma’dan Cuma’ya olan vakit de, hurma dalının yaprakları ile birlikte ateşte yanması gibi kısalır. 

Cuma günü olduğunda, sizden biri başını yıkar, gusül eder, mescide erkenden gider, minbere yakın oturup hutbeyi dinler ve sükût ederse, o kimsenin attığı her adım için kendisine bir senelik oruç ve bir senelik namaz sevabı verilir.

"Onda bir saat vardır; müslüman bir kul namaz kılar olduğu halde, o saate erse, Allah’tan her ne istemişse onu Allah kendisine mutlaka verir. Bunu söylerken Resulullah [s.a.v. ]eliyle o vaktin azlığını işaretliyordu.


Cuma günü gusül ediniz; kim böyle yaparsa, bir haftalık günahlarına kefaret olur. 3 gün de fazlası vardır.


* Ebû Hüreyre [r.a]’den rivayet edildiğine göre Resulullah [s.a.v.] şöyle buyurdu: “Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür. Adem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı. ”


* Semüre [r.a]’den rivayet edildiğine göre Resulullah [s.a.v] şöyle buyurdu: “Her kim cuma günü abdest alırsa ne iyi eder; hele boy abdesti alırsa, o daha iyidir. ”
Melekler Cuma günü cami kapılarında, yanlarında defter olduğu halde oturur ve gelenleri birinci, ikinci, üçüncü diye yazarlar; hatip hutbeye çıkınca defteri kapatırlar.


* Resûl-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz buyurmuşlardır ki:"Cuma gününde bir saat vardır. Allah'ın kullarından bir müslim namazda ve kıyamda iken Allah Teâlâ'dan niyâz ile bir şey isteyip duâsı o saate tesadüf ederse Allah Teâlâ Hazretleri o kimsenin dileğini verir." 
Böyle buyurduktan sonra mübarek küçük parmağının ucuna işaret buyurdu.

Cuma gününün içindeki saat, küçük parmağına nisbetle parmağın ufak ucu ne kadar ise, güne nisbetle o kadar az bir müddetdir ki o saat içinde her halde duâ müstecâb olur demektir.


* Ebû» Bürde İbni Ebû» Mû»sâ el–Eş`arî (r.a) şöyle dedi: Birgün Abdullah İbni Ömer bana: Cuma günü duaların kabul edildiği zaman hakkında babanın Resû»lullah (s.a.v)’den bir hadis rivayet ettiğini duydun mu? diye sordu. Ben de: Evet, duydum. Babam, Resû»lullah (s.a.v)’i şöyle buyururken işittiğini söyledi: “O vakit, imamın minbere oturduğu andan namazın kılındığı zamana kadar olan süre içindedir. ”


* Enes [r.a] demiştir ki: [Cuma günü, [duaların kabul edileceği] ümit edilen saati, ikindi namazından sonra güneşin ufuktan kaybolması anına kadar arayın.]Tirmizi, Salat 354, [489].



CUMA GÜNÜ OKUNACAK DUALAR


* Evs İbni Evs (r.a)’den rivayet edildiğine göre Resû»lullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokca salâtü selâm getiriniz; zira sizin salâtü selâmlarınız bana sunulur.”

ESSELATU VESSELAMU ALA RASULİNA MUHAMMEDİN VE ALA ALİHİ VE ESHABİHİ ECMAİN


* Size bir sûre haber vereyim mi ki, azameti semâ ile arz arasını doldurmuş, onu yetmişbin melek teşyî' etmiştir. O sûre "Kehf süresidir." Kim cum'a günü bu sûreyi okursa Allah onu öteki cum-a'ya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonunda üç gün de ziyâdesi vardır. Ve semâya ulaşan bir nûr verilir ve Deccal'in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu sûrenin sonundan beş âyet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır.  
* "Ey Rabbim! Perşembe günü ümmetimin erkenden yaptığı işleri bereketli kıl."  

Hadîsin şerhinde deniliyor'ki, bugünün evvelinde bir ihtiyacını tedarik etmek, nikâh akdetmek ve bunun gibi mühim işler sünnettir.


* Cuma günü sabah namazından önce, "Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh"  okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa günahları affolur.

* Cuma namazından sonra, yedi defa ihlas ve "Muavvizeteyn" okuyanı, Allahü teâlâ, bir hafta, kazadan, belâdan, kötü işlerden korur. "(İhlas. Kul hüvallahü ehaddır. Muavvizeteyn, Kul euzülerdir.)"

* Cuma günü "80 salevat getirenin," 80 yıllık günahı affolur.
* Cuma günü veya gecesi "Duhan" suresini okuyana Cennette bir köşk ihsan edilir.
* Cuma gecesi "Kehf" suresi okuyan, Kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. İki Cuma arasında işlediği günahlar da affolur.
* Cuma gecesi "Yasin" suresini okuyanın, günahları affedilir.
* Cuma gecesi iki rekat namaz kılıp, her rekatta bir "Fatiha, bir Ayet-el Kürsi, 15 İhlas" okuyup selam verdikten sonra bana bin salevat okuyan, beni rüyada görür.

* Cumâ namazından sonra şu duâyı okumak müstehabdır: "Allahümme yâ ganiyyü, yâ hamîdü, yâ mübdiü, yâ mu’îdü, yâ rahîmü, yâ vedûd. Eğninî bihalâlike an harâmike ve bifadlike ammen sivâke."

(-Ey Ganî, Hamîd, Mübdi, Mu’îd, Rahîm, Vedûd olan Allahım. Beni halâl ettiklerinle iktifâ ettir, haramlara düşürme. Fadlınla, ihsân ederek beni Senden başkasına muhtâc etme! demektir.)

Bu duâya devam edenleri Allahü teâlâ başkalarına muhtâc etmez ve ummadığı yerden rızıklandırır.


* Abdullah bin Ömer buyurdu ki: Hâceti olan bir kimse çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri oruç tutsun. Cuma günü temizlenip namaza gitsin. Az veya çok sadaka versin. 

* Namazdan sonra şu duâyı okursa Allahü teâlâ’nın izni ile duâsı kabûl olur. Allahümme innî es’elüke bismike bismillâhirrahmânirrahîm. Ellezî lâ ilâhe illâ hû. Âlimül ğaybi veşşehâdeti hüverrahmânürrahîm. Ve es’elüke bismike bismillâhirrahmânirrahîm. Ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm. Ellezî meleet azametühüsse-mâvâti vel arde. Ve es’elüke bismike bismillâhirrahmânirrahîm. Ellezî lâ ilâhe illâ hüve ve anet lehül vücûhü ve haşe’at lehül ebsâru ve veciletil kulûbü min haşyetihi en tusalliye alâ Muhammedin ve en tu’tînî hâcetî, diyerek hâcetini söylemelidir. ( Cuma hutbesi arapça metni (60)’da)


İlk cuma namazı nerede ve kimler tarafından kılındı


Ilk cuma namazının nerede ve kimler tarafından kılındığı konusunda değişik rivayetler mevcuttur. Bu rivayetleri şöylece özetleyebiliriz:
1. Resûlüllah hicret etmeden önce cumanın kılınmasına izin verdi. Kendisi Mekke'de cumayı kılmaya Kadir olamamış ve cumayı izhar edememişti.

Mus'ab b. Umeyr'e: "Yahudilerin cumartesi günleri Zebûr'u açıkça okuduklarını göz önünde bulundurarak, kadınlarınızı ve çoçuklarınızı toplayın ve cuma günü, güneş zevalden yarıyı geçince, iki rek'atle Allah'a yaklaşın." diye yazdı. 
(Hamidullah, Muhammed el-Vesâiku's-siyâsiyye s. 35; Alûsî; Rûhu'l- me'ânî XXVNI/99) Tabakât-i Ibn Sa'd'da aynı rivayete: "... ve  Sa'd b. Usâme'nin evinde oniki kişi ile cuma kılındı." (Aynı kaynak Tabakât-i Ibn Sa'd'dan (NI/83) ilâvesi de mevcuttur. 

Cuma namazı, Mekke'den Medine'ye hicret eden Resûl-i Ekrem Efendimiz, bir haftayı geçen uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra, Medine yakınındaki Ranuna denen mevkie gelince, devesinden inerek Salim oğulları yurdunda ilk Cuma namazını kıldırmıştır. 

-Böylece de, Cuma günleri kılageldiğimiz Cuma namazı, o günden itibaren farz namazlar sırasına girmiştir.



Cum-a'nız Mübarek Olsun.



Hiç yorum yok: